29. maj 2011

et spørgsmål om retning

- Stige vi?
- Nej tværtimod, vi dale. Og hvad værre er, vi falde!"

subjektets forbandelse

28. maj 2011

25. maj 2011

23. maj 2011

blink REKLAME blink


Statens Teaterskole kan snart byde publikum velkommen med to afgangsforestillinger. "Mågen" af Tjekhov og "Så Stilhed" af Arne Lyngre. Program og billetbestilling kan findes på skolens hjemmeside [tryk her eller her]. Skynd dig, hvis du vil opleve de nyeste skud på den danske teaterstamme. God fornøjelse.  

22. maj 2011

[...] Det er jorden, der i sin biosfære har udkastet det projekt, der hedder menneskeheden. Som er enestående, ikke så meget fordi der ikke er andre her i nærheden, i vores del af verdensrummet, der ligner os, og ikke så meget fordi vi kan aflæse alverdens tegnsystemer og prøve på at overføre dem til vores eget sprog, heller ikke fordi vi kan læse selve læselighedens naturlige og historiske proces - nej, egentlig er vi kun enestående, fordi vi bruger ordet gud. 
Fordi vi må forestille os, at vi selv efter endt læsning af os selv og alt det andet tilsammen, til sidst vil nå frem til læselighedens grænse. Og det er måske dette grænsested, som vi forudgriber, der gør os så enestående. Det er ude ved dette grænseste, som egentlig ligger langt inde i tankerne, at vi undervejs fører den samtale mellem læselighed og ulæselighed, som vi forsøgsvis kalder gud. [...]

Også videnskabens forsøg på at skrive verdensbogen i hel sammenhæng består i bestandigt reviderede teorier [...] teorier, der opstår helt ude på grænsestedet, hvor samtalen mellem læseligheden og ulæseligheden ganske vist kan føre under navne som kaos-teorier, fraktaler og superstrenge - men kun fordi det lyder alt for anmassende med ordet gud. 

Inger Christensen
uddrag af "Den naive læser" 
fra Hemmelighedstilstanden 
Gyldendal 
2000

18. maj 2011

En sej dame

Dorthe Jørgensen er en sej dame, for hun er den første kvinde i Danmark, der har forsvaret en disputats inden for det filosofiske område. Hun er derfor også den første kvindelige dr.phil. i filosofi og idéhistorie i vor lille andedam. Hendes disputats handlede endda om noget så sejt som filosofisk æstetik. 
Jeg gentager: Dorthe Jørgensen er en sej dame!

Læs mere om den seje disputats fra 2006 her!

putamen & insula - den korte vej fra kærlighed til had

Læs artiklen her


17. maj 2011

Naturen er lunefuld og stiller konstant sig selv svære gåder. Svaret på disse gåder vil dog til en hver tid være, at gåderne kan stilles

ET FORFÆRDELIGT KONCEPT



...især i forbindelse med avl uden omtanke.  

i går tog jeg

til Esbjerg for at høre Peter Adolphsen læse op på Huset. Jeg blev meget fascineret af hans stemme, og jeg fik derfor sådan en lyst til at dele den med - hvem du* end er. 
Videoen er fundet på YouTube og er en instruktion i hvordan man omformer bogen 'En million historier' fra en pæn dims til en brugsgenstand.     
   


*Iøvrigt, tak fordi du besøger min blog

16. maj 2011

11. maj 2011

10. maj 2011

kunstens filosofi og filosofiens kunst

I artiklen "kunstens filosofi og filosofiens kunst" gør filosof Niels Jakob Harbo sig nogle overvejelser over kunsten og filosofien og deres fælles grundvilkår - verden og abstraktionen - samt deres eksistensberettigelse. Teksten er hurtigt læst og ikke just provokerende eller nyskabende, men den er meget fin i sin enkle argumentationsrække, hvor Harbo forsøger at forkaste påstandene om, at både kunsten og filosofien er verdensfjerne og ligegyldige.

2. maj 2011